Активні компоненти зубних паст
Натріюлаурилсульфат.
 
Натріюлаурилсульфат міститься в багатьох миючих речовинах і майже у всіх наявних на ринку зубних пастах (в концентрації 0,5-2,0%) в якості детергенту аніонів. Натріюлаурилсульфат володіє емульгуючим і поверхнево-очисним дією до того ж має невелику антибактеріальну вліяніе.Било відзначено, що застосування натрію лаурісульфата збільшує в невеликому ступені десквамацію епітелію слизової оболонки порожнини рота, а також в деякій мірі прискорює повторність афтозного стоматиту у страждаючих від нього пацієнтів.
 
По всій видимості механізм цієї дії пов'язаний зі збільшенням проникності слизової оболонки і денатурацією її муцинового шару. Також відзначено, що натріюлаурилсульфат може знижувати клінічну ефективність дії деяких антибактеріальних речовин, таких як хлоргексидину, натрію монофторфосфата і ксилітолу. Тому на ринку з'явилися деякі зубні пасти, що не містять детергентів, і, по всій видимості, в майбутньому будуть з'являтися пасти, що містять замінники детергентів. При використанні деяких зубних паст, що містять додатково триклозан і цинк, було відзначено, що вони зменшують заподіяні натрію лаурилсульфатом подразнення слизової оболонки порожнини рота.
 
На сьогодні натріум лаурилсульфат є тим компонентом, який є дуже спірним щодо його включення до складу зубних паст.
 
Лаурилсульфат натрію (Sodium Lauryl Sulfate - SLS).
 
Ніхто не робить реклами цього інгредієнта і на те є вагомі підстави.
 
Що про нього пише виробник - піноутворювач. Призначення - створення піни, що забезпечує за рахунок лопаються бульбашок міні ефект «вибухової хвилі», яка розщеплює частинки нальоту.
 
Насправді - це дешевий миючий засіб, що отримується з кокосового масла шляхом хімічного синтезу, широко використовується в косметичних очисниках, шампунях, гелях для ванн і душа, піноутворювачах для ванн і т.д. В останні 10 років виробники зубних паст стали інтенсивно використовувати цей абсолютно дешевий, хімічний інгредієнт. Мабуть це найнебезпечніший інгредієнт в препаратах для догляду за волоссям і шкірою.
 
У промисловості SLS застосовується для миття підлог в гаражах, в знежиренні двигунів, засобах для миття машин і т.д. Це дуже сильно корозійний агент (хоча в дійсності видаляє жир з поверхні). SLS в клініках по всьому світу використовується в якості тестера шкірної дратівливості наступним чином: дослідники викликають за допомогою цього препарату подразнення шкіри у тварин і людей, а потім лікують різними препаратами.
 
Недавні дослідження в Медичному Коледжі Університету штату Джорджія показали, що SLS проникає в очі, в мозок, в серце, печінку і т.д. і затримується там, виводиться дуже важко. Це особливо небезпечно для дітей, в тканинах яких він накопичується у великих концентраціях. Ці дослідження показують також, що SLS змінює білковий склад клітин очей дітей (найніжніший і рухливий білок). Затримує нормальний розвиток цих дітей, викликає катаракту (за останні кілька років катаракта значно помолодшала). SLS очищає шляхом окислення, залишаючи дратівливу плівку на шкірі тіла і волосся. Може сприяти випаданню волосся, появі лупи, діючи на цибулини волосинок. Волосся висушується, стає ламким і січеться на кінцях.
 
Інша проблема. SLS реагує з багатьма інгредієнтами косметичних препаратів, утворюючи нітросаміни (нітрати). Ці нітрати потрапляють в кров у великій кількості при користуванні шампунями і гелями, прийнятті ванн і застосуванні очисників.
 
Багато фірм часто маскують свої продукти з SLS під натуральні, указуючи "отримано з кокосових горіхів".
 
Триклозан.
 
Речовина під назвою "триклозан" синтезували в 1965 р в Швейцарії.Він використовувався лише в складі прального порошку, заважаючи бактеріям розмножуватися і запобігаючи неприємний запах. З 1985 р триклозан потрапив спочатку в мило, потім ще в кілька сотень різновидів косметичних засобів, в тому числі в зубні пасти, креми і лосьйони. Також його додають в пластик, полімери, текстиль.
 
Триклозан (2,4,4-трихлор-2-гідроксіфенілефір) є безіонним фенолом, у якого є антимікробний вплив в широкому спектрі. Він уже давно використовується в різних миючих засобах в якості добавки. Найбільш часта концентрація триклозану в зубних пастах становить 0,1%.
 
Триклозан збільшує проникність оболонок бактеріальних клітин, що в свою чергу призводить до виходу цитоплазми з клітини і її загибелі. У низьких концентраціях триклозан інгібує протеїновий синтез і метаболіт глюкози бактерій.
 
Триклозан чинить інгібуючий ефект середнього ступеня на зубний наліт і до того ж він досить погано затримується в порожнині рота. Тому для підвищення ефективності речовини розроблений ряд з'єднань. При використанні спільно з триклозаном пірофосфатів або цитрату цинку можна домогтися додаткового ефекту щодо профілактики освіту:



Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: