Рекомендації після видалення

Рекомендації після видалення зуба

Ну ось, нарешті все позаду. Жодна людина не залишає кабінет хірурга без пережитого стресу, навіть якщо видалення пройшло дуже легко і безболісно. Стрес з'являється вже при очікуванні операції видалення і дуже часто супроводжує Вас до самого повернення додому. Тому нерідко спроби відновити з пам'яті, що говорив лікар, не дають очікуваного результату. А рекомендації після видалення дуже важливі для нормального загоєння рани. Ми спробуємо Вам допомогти і нагадати основні рекомендації, щоб Ваш процес загоєння проходив легко і комфортно!Дані рекомендації носять лише допоміжний характер і ні скільки не замінюють рекомендації в конкретному випадку.

Кровоточивість з лунки.

Після видалення зуба лікар зазвичай прикладає пов'язку на місце видалення. Не поспішайте її виймати, навіть якщо вона вам неприємна. Така пов'язка повинна знаходитися в роті 15 хвилин, інакше ви ризикуєте повернутися до лікаря з кровотечею з лунки! І, будь ласка, утримайтеся від полоскання рота. При частому полосканні кровотеча не припиниться, а призведе до уповільнення загоєння і збільшення болю. Зазвичай протягом першої доби відбувається зміна кольору слини через змішування з кров'ю. При наявності вираженої кровоточивості зробіть валик з стерильних марлевих серветок, натисніть валиком на рану і притискайте, закривши рот, протягом 20 хвилин. Кровотеча повинна припинитися. Якщо ж кровотеча не припиняється, негайно зверніться до лікаря!

Біль.

Після припинення дії анестезії (зазвичай 1-2 години після видалення) може з'являтися болючість в області видалення зуба. При наявності вираженої болю прийміть анальгетик ( «Кетанов», «Солпадеїн», «Доларен» і ін.). Обов'язково читайте інструкцію по застосуванню того чи іншого препарату, особливо при наявності протипоказань та побічної дії. Анальгетик краще приймати під час або після їжі, запиваючи достатньою кількістю рідини. Вибір анальгетика, особливо при наявності супутніх патологій (виразка шлунка, гастрит, гепатит) краще здійснювати порадившись з лікарем або фармацевтом.

Охолодження.

У застосуванні пакетів з льодом після простого видалення немає необхідності. В інших клінічних випадках, коли була така рекомендація, притисніть пакет з льодом до щоки на стороні видалення не більше 10 хвилин, з перервою в 20-30 хвилин. Не допускайте сильного переохолодження тканин. Використовуйте пакети з льодом з обережністю, оскільки тривала дія холоду може призвести до посилення болю і уповільнення загоєння.

Шкідливі звички.

У курців після видалення нерідко буває більше проблем, ніж у тих, хто не схильний до цієї звички (наприклад, у них частіше бувають "сухі лунки"). Освіта в роті вакууму (коли ви курите або тягнете через соломинку коктейль) може призвести до зміщення згустку. Якщо ви можете утриматися від куріння протягом двох діб після видалення - без сумніву, це поліпшить процес загоєння.Алкоголь здатний розчиняти згусток і дратувати рану після видалення. Крім того, багато препаратів, які призначаються після видалення несумісні з уживанням алкоголю. Тому утримайтеся від вживання спиртних напоїв хоча б в перші дні після видалення.Деякі люди мають шкідливу звичку закушувати м'які тканини (губу), засмоктувати щоку та інше. Якщо у вас спостерігалася така звичка, намагайтесь стежити за собою і не створювати штучно вакуум в порожнині рота.

Препарати.

Лікар може порекомендувати вам протизапальні препарати ( «Німесил», «Мефенамінова кислота» та ін.) Після видалення зуба, особливо при складному видаленні або наявності запалення перед видаленням. Не варто нехтувати рекомендаціями, навіть якщо це буде курс сильних антибіотиків ( "Амоксиклав", "Сумамед", "Цефтриаксон" і ін.) Разом з десенсебілізуючими препаратами ( "Лоратадин" "Кларитин", "Еріус", "Тавегіл", "Супрастин " та ін.). Якщо в разі прийому однієї капсули антибіотика ви відчули, що не потребуєте в такому сильному лікуванні - не припиняйте прийом препарату !!! Якщо ви різко припините лікування, у бактерій, що атакують ваш організм, може з'явитися "імунітет" до цієї групи антибіотиків.

Якщо ви почали прийом антибіотиків за кілька днів до видалення, і після операції у вас залишилося якусь кількість цих ліків - продовжуйте приймати їх, як було прописано. Але, якщо у Вас раптово після прийому з'явилися симптоми алергії (свербіж, шкірні висипання, нудота, блювота, задишка, набряки і т.п.), то прийом препарату все ж потрібно скасувати і терміново звернутися до лікаря.

Зусилля і фізична активність.

Щоб знизити кровотечу після видалення і стимулювати утворення кров'яного згустку в лунці, протягом першої доби після видалення утримайтеся від занять, що потребують значних зусиль і навантажень. Не можна приймати гарячу ванну і відвідувати сауну. Коли ви спите або відпочиваєте, підкладіть під голову ще одну подушку, щоб утримувати голову в піднятому положенні.

Їжа.

Якщо видалення було важким, на наступні 24 години лікар може прописати вам дієту з рідких або м'яких продуктів. Якщо ж видалення було досить простим, вам досить стежити за тим, щоб жувати зубами, які знаходяться якнайдалі від місця видалення. Уникайте прийому гострої, кислої, гарячої і травмує їжі. Після прийому їжі обов'язкові ротові ванночки в першу добу, і полоскання в наступні дні, щоб лунка не забруднювалася залишками їжі.Гарячі рідини можуть розчинити формований в лунці згусток крові - тому на добу після видалення виключіть їх зі свого раціону. Утримайтеся також на цей час від газованих напоїв і алкоголю, особливо якщо приймаєте антибіотики або інші препарати!

Як чистити зуби.

Під час загоєння дуже важливо дотримуватися правил гігієни порожнини рота. У день, коли був видалений зуб, краще не чистити зубною щіткою зуби, що знаходяться безпосередній в близькості від місця видалення. Це не означає, що зуби зовсім не потребують догляду! Більш того, хороший гігієнічний догляд за порожниною рота покращує загоєння. Просто слідкуйте, щоб руху щітки в місці біля видалення були більш м'якими і акуратними. У першу добу після видалення полоскати рот протипоказано. Полоскання слід замінити ротовими ваннами з відварів трав або антисептиків, що не містять спирту або інших подразнюючих речовин.

Шви.

Після видалення зуба лікар може накласти вам шви на область видалення. Деякі різновиди ниток, якими робляться ці шви, згодом розчиняються самі собою; шви які не розсмоктуються доведеться знімати за допомогою стоматолога.

 Отже, основні правила поведінки після видалення:

1.Держіте пов'язку, накладену лікарем 10-20 хвилин.

2. Не виполіскуйте згусток з рани на протязі доби;

3.Утримайтесь від прийому їжі протягом 2-3 годин після видалення;

4. При больових відчуттях після видалення прийміть знеболюючі препарати за рекомендацією лікаря;

5. Не приймайте гарячу ванну,  не відвідуйте сауну в день операції;

6. Не торкайтеся до лунки язиком і будь-якими предметами;

7.Не приймайте гарячу, кислу, травматичну їжу, не жуйте на стороні видалення;

8.Заборонено прикладати зігрівальні компреси;

9. У зимовий час уникайте переохолодження, як ділянки видалення, так і організму в цілому;

10.Утримайтесь від прийому алкоголю і куріння;

11.Утримайтесь від фізичних навантажень в першу добу;

12. Не відміняйте самостійно призначений лікарем препарат;

13. Якщо на рану накладено не розсмоктуються шви, не забудьте звернутися в клініку в призначений термін для їх зняття;

14. При виникненні припухлості, сильного болю або інших незвичайних відчуттів обов'язково зверніться в клініку для огляду раніше призначеного часу.Якщо дотримуватися всіх викладених рекомендацій рана загоїться швидко і з мінімальним дискомфортом для вас.Терміни загоєння для кожного індивідуальні, але все ж, приблизні терміни ми наведемо.Рана після видалення загоюється 2-3 тижні. Однак загоєння лунок в молодому віці відбувається трохи швидше, ніж в літньому або з наявністю супутніх захворювань. Лунки однокореневих зубів загоюються швидше (16-18 днів), ніж багатокореневих (19-23 добу). При наявності запалення в однокореневих зубах затримка загоєння спостерігається на 1 тиждень, а у багатокореневих зубах - на 2 тижні пізніше. Затримка епітелізації також має пряму залежність від травматичності операції видалення зуба. Чим важче видалення, тим довший загоєння.На 3 - 4 день після видалення зуба починається розвиток грануляційної (м'якої молодої) тканини. В цей час на поверхні луночки спостерігаються біленькі скоринки новоствореного епітелію. Зривати зскрібати його категорично заборонено !!! До 14 дня лунка повністю заповнюється цією тканиною.Через два тижні після операції на дні і на бічних стінках лунки з'являються елементи нової кісткової тканини, до кінця першого місяця лунка заживає, а до 45 дня повністю заповнюється молодий кістковою тканиною.До кінця 3-го місяця новостворена зріла кісткова тканина виконує всю лунку.До кінця 4-6 місяці, а при ускладненому перебігу - до 8-10 місяцем, рентгенологічно відрізнити лунку від навколишнього кістки не вдається.



Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: